موتور دریایی


موتور دریایی به معنای موتور غیر جاده ای است که بر روی یک شناور دریایی نصب شده یا قرار است نصب شود. این شامل یک موتور دریایی کمکی قابل حمل می شود فقط در صورتی که سیستم سوخت رسانی، خنک کننده یا اگزوز آن بخشی جدایی ناپذیر از کشتی باشد.

 

انواع موتور های دریایی

(1) موتور دریایی پیشران به معنای موتور دریایی است که کشتی را در آب به حرکت در می آورد یا حرکت کشتی را هدایت می کند.

(2) موتور دریایی کمکی به معنای موتور دریایی است که برای نیروی محرکه استفاده نمی شود.

موتورهای دریایی در کشتی ها وظیفه رانش کشتی از یک بندر به بندر دیگر را بر عهده دارند. خواه کشتی کوچکی باشد که در نواحی ساحلی حرکت می کند یا کشتی عظیمی که در آب های بین المللی در حال سفر است. یک موتور دریایی 4 زمانه یا 2 زمانه است که برای اهداف رانش روی کشتی تعبیه شده است.

موتورهای دریایی موتورهای حرارتی هستند که برای تبدیل گرمای حاصل از سوختن سوخت به کار مفید، یعنی تولید انرژی حرارتی و تبدیل آن به انرژی مکانیکی استفاده می‌شوند. موتورهای مورد استفاده در کشتی‌ها موتورهای احتراق داخلی هستند که در آن‌ها، احتراق سوخت در داخل سیلندر موتور صورت می‌گیرد و گرما پس از فرآیند احتراق ایجاد می‌شود.

 

اصل کار موتور دریایی:

همانطور که قبلاً ذکر شد، موتورهای IC (احتراق داخلی) عمدتاً برای اهداف نیروی محرکه دریایی و تولید برق استفاده می شوند. عملکرد موتور دریایی را می توان با روش زیر توضیح داد:

  • سوخت با مقدار کنترل شده در فشار بالا تزریق می شود.
  • مخلوطی از سوخت و هوا در داخل سیلندر موتور با کمک پیستون فشرده می شود که در اثر فشرده شدن باعث انفجار مخلوط می شود. در نتیجه گرما آزاد می شود که فشار گاز در حال سوختن را افزایش می دهد.
  • افزایش ناگهانی فشار، پیستون را به سمت پایین هل می دهد و با استفاده از آرایش شاتون، حرکت عرضی را به حرکت چرخشی میل لنگ منتقل می کند. انفجار به طور مداوم برای حفظ توان خروجی بسته به نوع موتور دریایی و استفاده از آن تکرار می شود.

میل لنگ از طریق یک فلایویل یا به دینام یا به یک آرایش پروانه برای انجام کارهای مکانیکی متصل می شود. برای به دست آوردن چرخش مداوم میل لنگ، انفجار باید به طور مداوم تکرار شود.

قبل از انفجار بعدی، گازهای مصرف شده از طریق یک سوپاپ خروجی از سیلندر خارج می شوند و هوای تازه تامین می شود که به فشار دادن گاز مصرف شده و همچنین تامین هوای تازه برای فرآیند احتراق بعدی کمک می کند.

 

انواع موتورهای دریایی:

دو نوع اصلی موتورهای دریایی عبارتند از:

  • موتور 4زمانه.
  • موتور 2زمانه.

یک موتور 4 زمانه را می توان برای تولید نیروی الکتریکی و همچنین برای به حرکت درآوردن کشتی (معمولاً در کشتی های اندازه کوچک) روی کشتی نصب کرد. این موتور 4 سیکل طول می کشد تا انتقال نیرو از محفظه احتراق به میل لنگ را کامل کند.

 

اتفاقاتی که در یک موتور IC می افتد به شرح زیر است ( طرز کار موتور های دریایی ) :

1- مکش برای گرفتن هوای تازه داخل محفظه – که حرکت رو به پایین پیستون است.

2- حرکت فشاری برای فشرده کردن مخلوط هوا و سوخت – که حرکت پیستون به سمت بالا است.

3- ضربه قدرت – که در آن انفجار رخ می دهد و پیستون به سمت پایین رانده می شود.

4- کورس اگزوز – که حرکت پیستون به سمت بالا برای بیرون کشیدن گازهای مصرف شده است.

چهار رویداد در چهار حرکت پیستون (دو دور چرخش میل لنگ) کامل می شود. یک سوپاپ ورودی و خروجی در بالای سر سیلندر تعبیه شده است تا هوای تازه را به داخل بکشد و گاز خروجی مصرف شده را خارج کند.

هر دو، سوپاپ ها و پمپ سوخت (که سوخت انژکتور را تامین می کنند)، با استفاده از میل بادامک کار می کنند که توسط میل لنگ با استفاده از یک چرخ دنده هدایت می شود. در موتورهای چهار زمانه، میل بادامک با نصف سرعت میل لنگ کار می کند. میل لنگ به روی آرایش پیستون باز است که به روغن کاری آستر کمک می کند.

البته موتورهای 2 زمانه برای رانش کشتی استفاده می شوند و در مقایسه با موتورهای 4 زمانه از نظر اندازه بزرگتر هستند. در این موتور، توالی کامل در دو چرخه کامل می شود.